top of page

Apelsinmarinerad helbit med rostad brysselkål,apelsin & brynt mandelsmör


Tillagningstid: 90 minuter + marinering (gärna 24 timmar)

Nivå: Mellan

Portioner: 4 st


En riktig höjdare till julbordet, eller till när som helst faktiskt! Helbiten är otroligt tacksam att marinera då den verkligen drar åt sig alla smaker. Om du vill göra rätten mindre "julig" kan du hoppa nejlikorna.












Ingredienser:

350 g Temp:ish "Your Style" Helbit

ca 20 st nejlikor

Marinad:

0,5 dl naturell olja

0,5 dl ljus japansk soja

2 msk farinsocker

0,5 msk liquid smoke

1 tsk söt stark senap

1 tsk rökt paprikapulver

3 rivna vitlöksklyftor

2 tsk lökpulver

1 krm svartpeppar

Glaze:

2 msk whisky (kan uteslutas)

1/2 apelsin, saft och zest

1,5 msk farinsocker

1 tsk sambal olek

1 msk riven ingefära

1 tsk rökt paprikapulver

Salt & Svartpeppar

Brysselkål:

500 g halverad brysselkål

1 msk naturell olja

1 tsk flingsalt

1 apelsin, filéer

70 g smör

1 dl grovt hackad sötmandel med skal


Gör så här:

  • Tina Temp:ishen i ca 2 timmar i rumstemperatur. Gör ett grunt snitt i ett rutmönster över Temp:ishen. Stick ner nejlikor i snitten.

  • Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden.

  • Lägg Temp:ishen i en plastpåse och häll på marinaden, låt gärna marinera i 24 timmar i kylen.

  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Lägg Temp:ishen i en liten ugnsform, häll på all marinad, baka i ugnen i ca 15 min.

  • Blanda ingredienserna till glazen i en kastrull, låt reducera tills den blir simmig i ca 10 min.

  • Börja med brysselkålen, halvera och lägg i en ugnsform med naturell olja och flingsalt, tillaga i ugnen i ca 15-20 min.

  • Pensla på glazen på Temp:ishen och låt baka i ytterligare 10 minuter tillsammans med brysselkålen, låt sedan vila 10 minuter i rumstemperatur.

  • Skär ut skinnfria filéer från apelsinen, lägg åt sidan.

  • Lägg smöret och mandeln i en kastrull, låt brynas lätt.

  • Lägg brysselkålen och apelsinfiléerna på ett uppläggningsfat, ringla över mandelsmöret och toppa med Temp:ish.

Comments


bottom of page