Kan man laga klassisk husmanskost med Temp:ish? Absolut, men sin nötaktiga och milda smak passar Temp:ish till smaker från världens alla hörn, och därmed även svensk husmanskost. Förstår ni då varför man kan äta Temp:ish sju dagar i veckan?
Idag användes Temp:ish Your Style, vår naturella helbit, som en del av fyllningen i kroppkakorna.
Kroppkakor är fantastiskt gott, och något jag äter och lagar alldeles för sällan! Visst, det är några moment och lite pilligt, men perfekt att laga när man har tid. Dessutom kan man laga en stor sats som man sen fryser in, så är det bara att steka på vid ett senare tillfälle!
4 port.
Du behöver:
Deg:
1 kg mjölig potatis
0,5 dl potatismjöl
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk fiberhusk
(ev. ett ägg)
1 tsk salt
Fyllning:
200 g Temp:ish Your Style
200 g skogschampinjoner
1 gul lök
1 schalottenlök
1 äpple
2 msk japansk soja
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 tsk timjan
Salt & svartpeppar
Tillbehör:
3 msk hackad mandel
100 g smör/margarin
Grönkål
Rårörda lingon
Äppelskiva
Timjan
Gör såhär:
1. Skala och koka potatisen i en kastrull med vatten och rikligt med salt.
2. Hacka Temp:ish och skogschampinjoner och stek på medelhög värme tills det fått färg.
3. Tillsätt hackad gul lök och schalottenlök och sänk värmen, stek tills löken blivit glansig.
4. Tillsätt ett rivet äpple (spar den fina delen i mitten av äpplen till senare, lägg.i vatten med lite citron så det inte blir brunt), japansk soja, mortlad kryddpeppar och timjan. Låt steka i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar (det ska vara rikligt med sälta, kryddpeppar och svartpeppar för att degen kommer att ta bort mycket av smaken), ställ åt sidan.
5. Häll av potatisen när den kokat klart, pressa den med en potatispress.
6. Häll ut den pressade potatisen på bänken och jobba in lite mjöl i taget. Mängden mjöl varierar från gång till gång men degen ska kännas lättarbetat. Tillsätt ev. ett ägg i detta skede, samt salt.
7. Koka upp en kastrull med vatten.
8. Skär av en bit av degen och platta till den mellan händerna (här kan mer mjöl behövas), lägg ca 1 msk fyllning i och nyp ihop degen så den håller tätt.
9. Lägg kroppkakan i kastrullen (vattnet ska endast sjuda lätt), använd en sked så den inte fastnar på botten.
10. Kroppkakan är klar när den flyter till ytan, ta upp med en hålslev och lägg på en tallrik för att rinna av.
11. Hacka mandeln lätt och lägg i en kastrull på medelhög värme, rör om då och då, tillsätt smör när mandeln har fått färg och vispa tills smöret blivit gyllene - ställ åt sidan.
12. Värm en stekpanna på hög medelvärme med lite olja i. Lägg i alla kroppkakor och stek snabbt på varsin sida tills de blivit gyllene.
13. Stek på äppelskivan (som du sparade i tidigare skede) i samma stekpanna som du hade till kroppkakorna, på hög värme i ca 1 minut.. Tillsätt timjan.
Servera kroppkakorna med det brynta smöret, grönkål, rårörda lingon, äpple samt en kvist timjan!
Lycka till!
/ Sophia
Comments